018-750 52 11
018-750 52 11

Scandinavian Human Dignity Award 2021

Maria Grahn Farley vinnare av Scandinavian Human Dignity Award 2021

Människorättspriset Scandinavian Human Dignity Award presenteras årligen av Skandinaviska Människorättskomittén och Skandinaviska Människorättsjuristerna, till en person eller en organisation som har gjort en särskilt utmärkande insats för mänskliga rättigheter, härrörande från varje människas inneboende värdighet och avgörande för hennes frihet och utveckling.

Vi är mycket glada över att kunna dela ut människorättspriset Scandinavian Human Dignity Award 2021 till Maria Grahn Farley för hennes insats för barns rättigheter, säger Ruth Nordström, advokat och grundare för Skandinaviska Människorättsadvokaterna och ordförande för Skandinaviska Människorättskommittén. När FN:s konvention för barns rättigheter blev svensk lag den 1 januari 2020, var det ett viktigt steg för att stärka barns rättigheter. Maria har under många år gjort en framstående insats på området, inte minst genom sin viktiga rättsliga kommentar till Barnkonventionen. Vi har haft förmånen att samverka kring seminarier och en rapport om människohandel med fokus på barns rättigheter. Maria är verkligen en värdig vinnare av Scandinavian Human Dignity Award.

Prisutdelningen äger rum vid ett digitalt seminarium om människohandel på EU:s anti-trafficking dag den 18e oktober.

Bland tidigare pristagare återfinns:

Elise Lindqvist, Ängeln på Malmskillnadsgatan, Europarådets rapportör om trafficking, José Mendes Bota, Dr. Denis Mukwege, nobelprisvinnare och chefsläkare vid Panzisjukhuset i östra DR Kongo, International Justice Mission (IJM) och

Prisets historik:
Priset instiftades år 2011. År 2013 tilldelades Elise Lindqvist, Ängeln på Malmskillnadsgatan priset, och år 2014 delades priset ut i Europaparlamentet i Bryssel till Europarådets rapportör om trafficking, José Mendes Bota, vid ett seminarium om trafficking och den svenska sexköpslagen. Scandinavian Human Dignity Award 2015 delades ut till Lars Adaktusson vid ett riksdagsseminarium med temat: ”Det pågår ett folkmord i mellanöstern – Vad gör vi?” 2016 års vinnare av priset Scandinavian Human Dignity Award var Dr. Denis Mukwege, chefsläkare vid Panzisjukhuset i östra DR Kongo, där tiotusentals kvinnor och barn som utsatts för sexuellt våld har fått vård. Dr. Mukwege har tilldelats Nobels Fredspris och är världskänd för sitt arbete för våldtagna kvinnor och har utmanat både FN och världssamfundet och blivit en talesperson för krigets offer i Kongo. År 2017 delades priset ut till Frälsningsarméns verksamhet och skyddade boenden för offer för människohandel och 2018 mottog organisationen International Justice Mission (IJM) priset för sitt arbete med att bekämpa människohandel och främja mänskliga rättigheter globalt, år 2019 mottog Maria Gustin Bergström priset för sina insatser som initiativtagaren till konvertitutredningen. År 2020 mottog Bryan Stevenson, människorättsadvokat och grundare av Equal Justice Initiative för deras enorma insatser för att främja rättvisa, mänskliga rättigheter och människovärde.

Ledamöter i Skandinaviska Människorättskommittén är:
Ruth Nordström – Ordförande och Chefsjurist Ruth Nordström har en juristexamen från Uppsala universitet och är specialiserad inom internationell rätt och mänskliga rättigheter.

Rebecca Ahlstrand – Jur kand Rebecca Ahlstrand har en juristexamen från Uppsala univeristet och är specialiserad inom medicinsk rätt, mänskliga rättigheter, humanitär rätt och asylrätt.

Reinhold Fahlbeck – Professor emeritus i arbetsrätt vid juridiska institutionen vid Lunds universitet.

Kjell O Lejon – Fil. Dr och Teol. Dr, professor i teologi och religionsstudier vid Linköpings universitet. Före sina doktorsstudier i kyrkohistoria vid Lunds universitet blev Leijon Fil Dr i religionsstudier vid University of California.

Marianne Lidskog – Tidigare diplomat och tjänsteman vid Utrikesdepartmentet och numera aktivt verksam inom diakonin i S:t Clara kyrka i Stockholm

Dèsirée Lyckelind – Administratör och ekonomiansvarig för EU projekt, Skandinaviska Människorättsjuristerna, med erfarenhet från internationell biståndssektor

Elise Lindqvist – Ansvarig för Malmskillnadsteamet, författare och en uppskattad talare. Under 20 år har Elise Lindqvist utifrån det diakonala arbetet i St:a Clara kyrka i Stockholm arbetat på Malmskillnadsgatan i Stockholm för att hjälpa kvinnor i gatuprostitution.