018-750 52 11
018-750 52 11

Aktuellt på byrån

Jacques Mwepu vinnare av Scandinavian Human Dignity Award 2023

- Vi är mycket glada över att kunna dela ut Scandinavian Human Dignity Award 2023 till Jacques Mwepu, säger Ruth Nordström, advokat och grundare för Skandinaviska Människorättsadvokaterna och ordförande för Skandinaviska Människorättskommittén.

Läs mer

Seminarium - Så motverkar vi våldet

Den 20 november i Uppsala kl. 10-12 bjuder vi in till ett seminarium på temat ”så motverkar vi våldet” med efterföljande lunch i Guldsalen på Katedralkaféet vid Uppsala domkyrka.

Läs mer

Rapport om människohandel visar brister i skyddet i Sverige

23 oktober 2023 Fotograf: Erika Linnea Persson Europarådets expertgrupp, Group of Experts on Action against Trafficking in Human Beings (GRETA), har publicerat sin tredje utvärdering av Sveriges hantering av människohandelsoffer. Utvärderingar görs vart fjärde år av de länder som åtagit sig att följa Europarådets konvention om bekämpande av människohandel. Skandinaviska Människorättsadvokaterna var några av de som konsulterades […]

Läs mer

Är koranbränning hets mot folkgrupp?

De senaste månadernas upprepade koranbränningar har väckt starka känslor och orsakat internationella reaktioner och förhöjt säkerhetsläget. Advokaten Ruth Nordström och tidningen Dagens chefredaktör Felicia Ferreira gästar podd för att samtala om att bränna heliga skrifter i syftet att provocera.

Läs mer

Sverige fälls på nytt i FN:s tortyrkommitté för utvisning av konvertit från Afghanistan

FN:s kommitté mot tortyr har i ett beslut meddelat att en utvisning av Skandinaviska Människorättsadvokaternas klient till Afghanistan skulle utgöra ett brott mot artikel 3 i FN:s konvention mot tortyr. Kommittén har tidigare stoppat utvisningen efter ett klagomål från juristen Rebecca Ahlstrand.

Läs mer

Sverige fälls i FN:s tortyrkommitté för utvisning av konvertit från Afghanistan

Sveriges Television har tidigare rapporterat om att FN:s tortyrkommitté stoppat utvisningen av Abolfazl till Afghanstan efter ett klagomål från Skandinaviska Människorättsadvokaterna. Nu har tortyrkommittén i ett beslut meddelat att utvisningen av Abolfazl till Afghanistan utgör ett brott mot artikel 3 i FN:s konvention mot tortyr.

Läs mer

Människorättspodden avsnitt 15 - Bör svenska domstolar tillämpa sharia-lagar?

Människorättspodden avsnitt 15 - Bör svenska domstolar tillämpa Sharia-lagar?

Läs mer

Europadomstolen beviljar inte resning i barnmorskemålen

Skandinaviska Människorättsadvokaterna har företrätt barnmorskorna Ellinor Grimmark och Linda Steen i en rättsprocess om samvetsfrihet i svensk sjukvård. Fallet har blivit mycket omskrivet och uppmärksammat nationellt och internationellt.

Läs mer

SvD:s ledarredaktion möter advokaten Ruth Nordström i "Juristen och åsiktskorridoren"

"Mänskliga rättigheter hjälper den lilla människan att hävda sig mot staten". Mattias Svensson från SvD:s ledarredaktion samtalar med Ruth Nordström, advokat och författare till boken "Till de utsattas försvar", om juridik och den svenska åsiktskorridoren.

Läs mer

Ny rapport: Människohandel i Sverige - ett barnrättsperspektiv

En ny rapport visar att rättsprocesserna för asylsökande konvertiter ofta är godtyckliga och i strid med internationell rätt och mänskliga rättigheter. Det är tydligt att expertkunskap gällande konversion saknas hos Migrationsverket och Migrationsdomstolen, vilket skapar godtyckliga bedömningar.

Läs mer

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

*” anger obligatoriska fält

Jag har tagit del av och godkänner hur personuppgifter hanteras*