018-750 52 11
018-750 52 11

Vinnare av Scandinavian Human Dignity Award 2019 utsedd

Människorättspriset Scandinavian Human Dignity Award presenteras årligen av Skandinaviska Människorättskomittén och Skandinaviska Människorättsjuristerna, till en person eller en organisation som har gjort en särskilt utmärkande insats för mänskliga rättigheter, härrörande från varje människas inneboende värdighet och avgörande för hennes frihet och utveckling.

- Vi är mycket glada över att kunna dela ut människorättspriset Scandinavian Human Dignity Award till Maria Bergström Gustin, som varit initiativtagaren till konvertitutredningen, en kartläggning och rapport som omfattar 619 afghanska medborgare som konverterat till kristendomen och sökt asyl i Sverige 2015-2018, säger Rebecca Ahlstrand, ledamot i Skandinaviska Människorättskommittén.

- Maria har gjort en gedigen insats för att sammanställa och samordna hela utredningen, hon är mycket kompetent och engagerad, hon har visat mod och stort rättspatos och hon är verkligen en värdig vinnare av årets människorättspris, säger Ruth Nordström, ordförande för Skandinaviska Människorättskommittén.

- Jag är mycket tacksam och rörd över priset och det inspirerar till fortsatt arbete, för frågan är långt ifrån löst. Kristna konvertiter utvisades senast i oktober 2019 till ett land där de riskerar livet. Jag vill dela priset med alla medförfattare och övriga inblandade i Konvertitutredningen och med organisationen #rättilltro, totalt över 90 personer, men också med alla konvertiter som inte blir bedömda som trovärdiga i sin kristna tro genom asylprocessen. Arbetet för att förändra deras situation fortsätter, med Konvertitutredningen som bas, och detta pris är ett viktigt kvitto på frågans allvar. Ett varma tack för det stora förtroendet, säger Maria själv om priset

Prisutdelningen kommer att äga rum vid ett seminiarium vid Uppsala universitet, fredagen den 29 november kl 11:00-13:000 i Gamla universitetshusets sal VIII (8) på Biskopsgatan 3 i Uppsala. Seminariet har temat Kristna konvertiter i asylprocessen – rättssäkert behandlade eller utvisade till dödsstraff?

 

Prisets historik:

År 2013 tilldelades Elise Lindqvist, Ängeln på Malmskillnadsgatan priset, och år 2014 delades priset ut i Europaparlamentet i Bryssel till Europarådets rapportör om trafficking, José Mendes Bota, vid ett seminarium om trafficking och den svenska sexköpslagen. Scandinavian Human Dignity Award 2015 delades ut till Lars Adaktusson vid ett riksdagsseminarium med temat: ”Det pågår ett folkmord i mellanöstern – Vad gör vi?” 2016 års vinnare av priset Scandinavian Human Dignity Award var Dr. Denis Mukwege, chefsläkare vid Panzisjukhuset i östra DR Kongo, där tiotusentals kvinnor och barn som utsatts för sexuellt våld har fått vård. Dr. Mukwege har tilldelats Nobels Fredspris och är världskänd för sitt arbete för våldtagna kvinnor och har utmanat både FN och världssamfundet och blivit en talesperson för krigets offer i Kongo. År 2017 delades priset ut till Frälsningsarméns verksamhet och skyddade boenden för offer för människohandel och 2018 mottog organisationen International Justice Mission (IJM) priset för sitt arbete med att bekämpa människohandel och främja mänskliga rättigheter globalt.