018-750 52 11
018-750 52 11

Utvisas kristna konvertiter till länder där de riskerar dödsstraff?

Välkommen till våra föreläsningar i Almedalen:

Utvisas kristna konvertiter till länder där de riskerar dödsstraff?

1 och 2 juli mellan kl. 15-16 föreläser vår chefsjurist, Ruth Nordtröm, om kristna konvertiters situation i Sverige och om vilka risker de löper om de utvisas.

Kom till Hamnplan 5, Övre Plan, Visby Hamn och lyssna.

Förra hösten tog den asylsökande konvertiten Mahmoud sitt liv. Den 20-årige afghanen Mahmoud hade döpts i Pingstkyrkan i Jönköping, och gått en alphakurs om kristen tro, men efter fjärde avslaget på sin asylansökan orkade han inte leva längre. Denna tragiska händelse blev startpunkten för initiativet till konvertitutredningen, där 76 frikyrkoförsamlingar på 64 orter i Sverige har samlat in underlag gällande 619 personers asylprocess. Att just afghanska asylsökande valts ut är mot bakgrund av att Afghanistan, enligt bland annat Open Doors World Watch List (WWL) 2018, rankas på andra plats i världen över länder där det är som mest farligt att leva som kristen och där kristna utsätts för extrem förföljelse.

Under föreläsningarna kommer följande frågeställningar beröras: 

Hur är situationen för kristna konvertiter i Sverige? Vad är konvertitutredningens slutsatser och rekommendationer? Vad visar utredningens juridiska analys? Står Migrationsverkets praxis i överensstämmelse med gällande rätt? Vad gäller enligt praxis från Europadomstolen, EU domstolen, UNCHR och FN?

I samband med föreläsningarna får besökare tillfälle att besöka utställningen "Offer för apostasi och hädelselagar", arrangerad av organisationen Set My People Free, utställningen visas på Hamnplan 5, övre våningen,

Medverkande:

  • Ruth Nordström, Chefsjurist Skandinaviska Människorättsjuristerna ch författare till den juridiska analysen i konvertitutredningen 

Mer information om progammet hittar du här