018-750 52 11
018-750 52 11

Scandinavian Human Dignity Award 2020

Bryan Stevenson och EJI vinnare av Scandinavian Human Dignity Award 2020

Människorättspriset Scandinavian Human Dignity Award presenteras årligen av Skandinaviska Människorättskomittén och Skandinaviska Människorättsjuristerna, till en person eller en organisation som har gjort en särskilt utmärkande insats för mänskliga rättigheter, härrörande från varje människas inneboende värdighet och avgörande för hennes frihet och utveckling.

– Vi är mycket glada över att kunna dela ut människorättspriset Scandinavian Human Dignity Award 2020 till Bryan Stevenson och organisationen Equal Justice Initiative för deras enorma insatser för att främja rättvisa, mänskliga rättigheter och människovärde, säger Ruth Nordström, chefsjurist Skandinaviska Människorättsjuristerna och ordförande för Skandinaviska Människorättskommittén.

Prisutdelningen kommer att äga rum vid en gala till förmån för kristna konvertiter på flykt i St:a Clara kyrka lördag den 31 oktober kl 18-20.30 i Stockholm på temat #rättilltro. Då deltagarantalet är begränsat till 50 personer kommer galan att livesändas via TBN Play https://www.tbnplay.se/browse och på Viasat kanalplats 141 samt St:a Clara kyrkas Youtube-kanal.

- Jag är oerhört hedrad av att motta Scandinavian Human Dignity Award, jag har haft förmånen att spendera tid med den tidigare vinnaren av priset, Dr Denis Mukwege och känner till hans anmärkningsvärda arbete i Afrika och att vara i sällskap med människor som har gjort sådana extraordinära saker är djupt meningsfullt och mycket ödmjukande. Jag är en del av en tradition av människor som bär på övertygelsen att vår tro måste göras verklig i det vi gör och uttryckas i människor liv vars mänsklighet och människovärde inte erkänns. Jag mottar priset inte bara som en bekräftelse för vad jag gör, utan som en bekräftelse av de människor jag tjänar. Jag mottar priset för de fördömda som väntar på avrättning runt om i världen, för de som får höra att deras liv inte har någon mening eller syfte eller värde så de sätts i fängelse för evigt, för de barn som fick sin barndom borttagen för att de ansågs vara vuxna trots att de är 13 eller 14, för de kvinnor som har fått höra att deras kamp mot våld och övergrepp är irrelevant när de faller ner, responderar eller reagerar, och för de fattiga som ofta känner att de är mindre värdefulla och mindre viktiga. Det är i dessa samhällen och detta sammanhang som mitt liv och mitt arbete har betydelse och det är denna typ av erkännanden som gör det arbetet ännu mer anmärkningsvärt, så jag är tacksam till organisationen och nätverket av jurister, advokater och aktivister runt om i Skandinavien och Europa som tyckte att det var värdefullt att erkänna vårt arbete i Amerika med EJI, jag är mycket hedrad, säger Bryan Stevenson, grundare av Equal Justice Initiative.

- Bryan Stevenson är en verklig pionjär och hans engagemang för att ingjuta hopp i de till synes "hopplösa" fallen och främja människovärde och mänskliga rättigheter för utsatta människor som dömts till dödsstraff är mycket hedervärda. Bryan Stevenson och EJI har gjort en enorm insats i sin kamp för de orättvist dömda och i sitt arbete ger de en röst till dem som inte kan höja sin egen röst. Bryans värdegrundade arbete och hans kamp mot systemisk orättvisa och hans djärva ställningstagande för rättvisa, sanning och barmhärtighet är en stor inspiration för oss i vår kamp för mänskliga rättigheter och rättvisa i Skandinavien och Europa, säger Ruth Nordström.

Prisets historik:
Priset instiftades år 2011. År 2013 tilldelades Elise Lindqvist, Ängeln på Malmskillnadsgatan priset, och år 2014 delades priset ut i Europaparlamentet i Bryssel till Europarådets rapportör om trafficking, José Mendes Bota, vid ett seminarium om trafficking och den svenska sexköpslagen. Scandinavian Human Dignity Award 2015 delades ut till Lars Adaktusson vid ett riksdagsseminarium med temat: ”Det pågår ett folkmord i mellanöstern – Vad gör vi?” 2016 års vinnare av priset Scandinavian Human Dignity Award var Dr. Denis Mukwege, chefsläkare vid Panzisjukhuset i östra DR Kongo, där tiotusentals kvinnor och barn som utsatts för sexuellt våld har fått vård. Dr. Mukwege har tilldelats Nobels Fredspris och är världskänd för sitt arbete för våldtagna kvinnor och har utmanat både FN och världssamfundet och blivit en talesperson för krigets offer i Kongo. År 2017 delades priset ut till Frälsningsarméns verksamhet och skyddade boenden för offer för människohandel och 2018 mottog organisationen International Justice Mission (IJM) priset för sitt arbete med att bekämpa människohandel och främja mänskliga rättigheter globalt, år 2019 mottog Maria Gustin Bergström priset för sina insatser som initiativtagaren till konvertitutredningen, en kartläggning och rapport som omfattar 619 afghanska medborgare som konverterat till kristendomen och sökt asyl i Sverige 2015-2018.

Ledamöter i Skandinaviska Människorättskommittén är:
Ruth Nordström – Ordförande och Chefsjurist Ruth Nordström har en juristexamen från Uppsala universitet och är specialiserad inom internationell rätt och mänskliga rättigheter.

Rebecca Ahlstrand – Jur kand Rebecca Ahlstrand har en juristexamen från Uppsala univeristet och är specialiserad inom medicinsk rätt, mänskliga rättigheter, humanitär rätt och asylrätt.

Reinhold Fahlbeck – Professor emeritus i arbetsrätt vid juridiska institutionen vid Lunds universitet.

Kjell O Lejon – Fil. Dr och Teol. Dr, professor i teologi och religionsstudier vid Linköpings universitet. Före sina doktorsstudier i kyrkohistoria vid Lunds universitet blev Leijon Fil Dr i religionsstudier vid University of California.

Marianne Lidskog – Tidigare diplomat och tjänsteman vid Utrikesdepartmentet och numera aktivt verksam inom diakonin i S:t Clara kyrka i Stockholm

Dèsirée Lyckelind – Administratör och ekonomiansvarig för EU projekt, Skandinaviska Människorättsjuristerna, med erfarenhet från internationell biståndssektor

Elise Lindqvist – Ansvarig för Malmskillnadsteamet, författare och en uppskattad talare. Under 20 år har Elise Lindqvist utifrån det diakonala arbetet i St:a Clara kyrka i Stockholm arbetat på Malmskillnadsgatan i Stockholm för att hjälpa kvinnor i gatuprostitution.