018-750 52 11
018-750 52 11

Scandinavian Human Rights Lawyers arrangerar konferens om trafficking med Uppsala universitet

Pressmeddelande 7 november 2016

Skandinaviska Människorättsjuristerna
7 november 2016 - PRESSMEDDELANDE
Telefon: +46 70 725 19 17 / E-post: info@shrl.eu


Scandinavian Human Rights Lawyers arrangerar konferens om trafficking med Uppsala universitet

 

Måndag den 7 november anordnar Scandinavian Human Rights Lawyers tillsammans med Uppsala universitet och EU-kommissionen ett seminarium om trafficking, där bland annat Ängeln på Malmskillnadsgatan medverkar. 
Plats: Gustavianum, Akademigatan 3, Uppsala

Tid: 7 november kl 9.30–16. Fritt inträde! Registrering på plats

Tillsammans med U-FOLD, Forum för forskning och läkemedels- och drogberoende vid Uppsala universitet, driver Scandinavian Human Rights Lawyers ett projekt om trafficking, som stöds av EU-kommissionen. Under en heldag belyser de olika aspekter av trafficking, betydelsen av droger, skydd för offer för människohandel och de juridiska processerna.

"Människohandel och trafficking utgör flagranta kränkningar av mänskliga rättigheter och en av de mest lukrativa verksamheterna för kriminella organisationer över hela världen. Trafficking förekommer för olika ändamål, bland annat tvångsarbete, men i Europa är människohandel för sexuella ändamål i särklass den mest utbredda formen. Uppskattningsvis 84% av alla offer för människohandel utnyttjas för sexuella ändamål. Vi kommer lyfta frågan om skydd för offren och möjligheten för asyl för offer för människohandel", säger chefsjurist Ruth Nordström.

En av huvudtalarna är Per-Anders Sunesson, som sedan i våras är den första på posten som Sveriges ambassadör för arbetet mot människohandel, utsedd av regeringen. Per-Anders Sunesson är jurist och har under de senaste åren arbetat på Socialdepartementet. Tidigare har han även arbetat på Justitiedepartementet med brottsoffrens ställning i den straffrättsliga processen.

Elise Lindqvist, känd som Ängeln på Malmskillnadsgatan kommer under seminariet att berätta sin personliga historia om hur hon såldes till prostitution som tonåring men hur hon sedan en livsförvandling de senaste 20 åren ägnat sitt liv åt att hjälpa kvinnor i Stockholms prostitutionsdistrikt.

Bland övriga talare och medverkande finns Helena Ljunggren, åklagare vid internationella åklagarkammaren i Malmö; Thomas Ahlstrand, vice chefsåklagare vid internationella åklagarkammaren i Göteborg, juristen Madeleine Sundell, National Chair Anti Trafficking Task Force, Frälsningsarmén, Silvia Berber, ordförande för The Association Pro Refugiu och flera andra jurister från EU-länder.

Seminariet äger rum i Alma Minor, Gustavianum, Akademigatan 3, Uppsala, den 7 november 9.30–16.

Program & Information

 

För mer information kontakta:

Ruth Nordström, chefsjurist SHRL
E-post: info@shrl.eu eller ruth.nordstrom@shrl.eu
Telefon: +46 70-725 19 17