018-750 52 11
018-750 52 11

Dr. Denis Mukwege vinnare av Scandinavian Human Dignity Award 2016

Pressmeddelande 17 oktober 2016

Skandinaviska Människorättsjuristerna
17 oktober 2016 - PRESSMEDDELANDE
Telefon: +46 70 725 19 17 / E-post: info@shrl.eu


Dr. Denis Mukwege vinnare av Scandinavian Human Dignity Award 2016

Människorättspriset delas årligen ut av Scandinavian Human Rights Lawyers & Committe, till en person eller organisation som på ett förtjänstfullt sätt arbetat för att stärka de mänskliga rättigheterna, härrörande från varje människas okränkbara värde och avgörande för varje människas frihet och utveckling.

 

År 2013 tilldelades Elise Lindqvist, Ängeln på Malmskillnadsgatan priset, och år 2014 delades priset ut i Europaparlamentet i Bryssel till Europarådets rapportör om trafficking, José Mendes Bota, vid ett seminarium om trafficking och den svenska sexköpslagen. Scandinavian Human Dignity Award 2015 delades ut till Lars Adaktusson vid ett riksdagsseminarium med temat: ”Det pågår ett folkmord i mellanöstern – Vad gör vi?”

 

2016 års vinnare av priset Scandinavian Human Dignity Award är Dr. Denis Mukwege, chefsläkare vid Panzisjukhuset i östra DR Kongo, där tiotusentals kvinnor och barn som utsatts för sexuellt våld har fått vård. Dr. Mukwege är världskänd för sitt arbete för våldtagna kvinnor och har utmanat både FN och världssamfundet och blivit en talesperson för krigets offer i Kongo

 

"Priset går till Dr. Denis Mukwege för hans arbete för att bekämpa sexuellt våld och stärka kvinnors människovärde och mänskliga rättigheter. Dr. Mukwege ger en röst till de utsatta och till dem som inte kan tala för sig själva. Han försvarar de försvarslösa och ger dem verktyg att bekämpa rädslan för våld och förtryck. Dr. Mukwege har sagt att det är i kristider som varje samhälle har störst ansvar för att skydda mänskliga rättigheter. Hans egna samhällsinsatser för att  främja mänskliga fri- och rättigheter gör honom till en värdig vinnare av årets pris," säger Ruth Nordströmchefsjurist och ordförande för Scandinavian Human Rights Committee.

 

Ledamöterna i Scandinavian Human Rights Committé är Elise Lindqvist, Ängeln på Malmskillnadsgatan, professor Kjell O Leijon, professor emeritus Reinhold Fahlbeck, juristen Rebecca Ahlstrand, fotografen och marknadsföraren Johan Rudén, diakonen och tidigare diplomaten Marianne Lidskog samt chefsjurist Ruth Nordström.

 

Prisutdelningen ägde rum vid en prisceremoni i centrala Stockholm den 14:e oktober 2016.

 

För mer information kontakta:

Ruth Nordström, ordförande SHRL
E-post: info@shrl.eu eller ruth.nordstrom@shrl.eu
Telefon: +46 70-725 19 17