018-750 52 11
018-750 52 11

Europadomstolen: Svensk sexköpslag strider inte mot Europakonventionen

Fotograf: Victoria Runegrund

Europadomstolen har prövat om den franska sexköpslagen, som är inspirerad av svensk lag, bryter mot mänskliga rättigheter. När domen föll häromveckan var svaret: nej, lagen som gör det olagligt att köpa sex bryter inte mot rätten till privatliv. Domstolen konstaterar att det saknas en enhetlig hållning bland Europarådets 46 medlemsstater om bästa sättet att tackla prostitution och den människohandel som ofta hänger ihop med sexhandeln. Ruth Nordström, chefsadvokat vid Skandinaviska Människorättsadvokaterna, kommenterar Europadomstolens dom i Tidningen Dagen.

– Europadomstolen ansåg att den franska staten hade en bred marginal att bestämma sin politik och lagstiftning på detta område. Den fann också att den övergripande lagstiftningen, som inkluderade stöd och skydd för personer i prostitution, var proportionerlig, säger Ruth Nordström chefsadvokat, som genom åren har företrätt flera offer för människohandel.

– Vi välkomnar verkligen denna dom från Europadomstolen och ser den som ett viktigt steg på vägen att motverka människohandel för sexuella ändamål. Sexköpslagen är ett kraftfullt verktyg för att bekämpa människohandel för sexuella ändamål inte bara i Sverige utan även i Europa. Det har visat sig att sexköpslagen har en stark normativ effekt som gör att efterfrågan på sexköp minskar och därmed även människohandel för sexuella ändamål, säger Ruth Nordström till Dagen.

Några av samhällets mest utsatta är överlevare av människohandel för sexuella ändamål som köpts och sålts som handelsvaror. De som vill legalisera att både köpa och sälja kvinnors kroppar argumenterar ofta att kvinnor säljer sig frivilligt. Det stämmer inte och det är inget fritt val utan oftast har kvinnorna lurats in i prostitution genom falska löften om arbete och ägs av en hallick eller människohandlare som bevakar, misshandlar och hotar dem till att fortsätta säljas.

Människorättsadvokaterna företräder många offer för människohandel och genom klagomål till FN och Europadomstolen har utvisningar av offer för människohandel stoppats, när Migrationsverket och migrationsdomstolen har beslutat om utvisning. Europadomstolen är den högsta och viktigaste instansen för att skapa praxis för mänskliga rättigheter i Europa.

Vi har också länge förordat ett samordnat exitprogram för personer som är utsatta för prostitution och människohandel för sexuella ändamål i Sverige, och välkomnar regeringens utredning om ett sådant program, ”Ut ur utsatthet”. Dock saknas det tillräckliga insatser för att skydda utsatta barn.