018-750 52 11
018-750 52 11

Ängeln på Malmskillnadsgatan till Europaparlamentet på EU:s Anti Trafficking Dag

Pressmeddelande 18 oktober 2016

Skandinaviska Människorättsjuristerna
18 oktober 2016 – PRESSMEDDELANDE
Telefon: +46 70 725 19 17 / E-post: info@shrl.eu


Ängeln på Malmskillnadsgatan till Europaparlamentet på EU:s Anti Trafficking Dag

Elise Lindqvist till Europa parlamentet

Den 18:e oktober är EU:s officiella Anti Trafficking dag. Människohandel och trafficking utgör i dag en av de mest lukrativa verksamheterna för kriminella organisationer över hela världen. Trafficking förekommer för olika ändamål, bland annat tvångsarbete, men i Europa är människohandel för sexuella ändamål i särklass den mest utbredda formen.

 

EU-kommissionen uppskattar att antalet människor som smugglas till eller inom EU uppgår till flera hundra tusen per år. Människohandel innebär allvarliga brott och grova kränkningar av mänskliga rättigheter och är ofta kopplad till den organiserade brottsligheten.

 

Under ett seminarium i EU-parlamentet på EU:s Anti Trafficking dag kommer EU:s Anti Trafficking samordnare presenterar strategier som genomförs i den Europeiska unionen för att bekämpa människohandel. Fallstudiet under seminariet kommer att vara Sverige och den svenska sexköpslagen.

 

Elise Lindqvist, Ängeln på Malmskillnadsgatan, kommer att medverka vid seminariet och dela sin personliga berättelse och arbetet för att hjälpa kvinnor ur prostitution och människohandel i Stockholm.

 

Den svenska sexköpslagen har varit ett effektivt verktyg för att bekämpa människohandel för sexuella ändamål i Sverige. Eftersom alla europeiska länder påverkas av människohandel, antingen som ursprungs-, transit- eller destinationsländer är brotten till stor del en internationell utmaning, och det kräver en internationell strategi för att bekämpa brotten och ge upprättelse till brottsoffer, säger Ruth Nordström, chefsjurist vid Scandinavian Human Rights Lawyers.

 

Människohandel utgör flagranta kränkningar av mänskliga rättigheter på många olika nivåer och alla goda krafter måste förenas för att få ett stopp på det sexuella våldet och ge upprättelse till de drabbade, säger Ruth Nordström.

 

Datum: Tisdag Oktober 18, 2016

Tid: 17: 00-18: 30

Plats: A1E-1 Europaparlamentet i Bryssel

Medverkande:

Lars Adaktusson - ledamot av Europaparlamentet (värd)

Dr. Myria Vassiliadou - EU Anti Trafficking samordnare

Tamme de Leur - exekutiv producent / regissör TV & Dokumentärer och expert på människohandel

Madeleine Sundell, jurist, Anti Human Trafficking Task Force, Frälsningsarmén

Ruth Nordström, chefsjurist, Skandinaviska Människorättsjuristerna

Elise Lindqvist, Ängeln på Malmskillnadsgatan.

 

För mer information kontakta:

Ruth Nordström, ordförande SHRL
E-post: info@shrl.eu eller ruth.nordstrom@shrl.eu
Telefon: +46 70-725 19 17