018-750 52 11
018-750 52 11

”Åk hem! sa en kvinna på Migrationsverket rakt ut”

”Åk hem! sa en kvinna på Migrationsverket rakt ut”

Den 27e mars publicerades Svenska Dagbladet en artikel om ett av våra ärenden om människohandel och vår juristjour för utsatta människor. Artikeln är en del i serien ”Den tysta minoriteten” av journalisten Stina Oscarson, som ämnar ge en röst åt de personer som fallit utanför det sociala trygghetsnätet.

I denna artikel berättar Stina om mötet med Joy och juristen Ruth Nordström som hjälpte henne att få uppehållstillstånd i Sverige – efter att hon först inte blivit trodd av Migrationsverket. Joy var bara 15 år gammal när hon såldes som sexslav till Grekland. Hon blev allvarligt misshandlad, våldtagen och tvingad att sälja sig själv under fruktansvärda omständigheter, bevakad av fem hallickar dygnet runt. Hon blev gravid med en av människohandeln och flydde till Sverige för att söka asyl. 2013 beslutade Migrationsverket att utvisa henne och hennes lilla son trots det den enorma risken för människohandel.

Efter många års juridisk kamp tog vi ärendet till FN-kommittén mot tortyr och hävdade att det var ett brott mot de mänskliga rättigheterna och konvention mot tortyr för att utvisa dem. Slutligen beslutade FN-kommittén att stoppa utvisning och nu efter en förnyad asylutredning har familjen beviljats asyl och internationellt skydd i Sverige.

Läs hela Stina Oscarsons artikel här: https://www.svd.se/en-kvinna-pa-migrationsverket-sa-rakt-ut-till-mig-ak-hem
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman